Ett levande hantverk från Skråmträsk

I Skråmträsk finns sedan 1989 en liten skofabrik. I fabriken, eller skoverksta’n som vi kallar den, pågår skotillverkningen fortfarande för fullt. Det är en småskalig tillverkning med stora inslag av hantverk.

Bakgrund, historik och nutid

Det hela började med att Erik Hellgren och Erik Parkman som 25-åringar startade upp skotillverkning i en gammal lagård i Skråmträsk under namnet Eriks skoverkstad. Visionen var att skapa en rejäl lädersko för vardagsbruk med utgångspunkt från de klassiska arbetarskorna. Tillverkningen har sedan dess utökats till att omfatta ett tiotal olika skomodeller och vårt varumärke har fått namnet Skråmträsk, uppkallat efter vår vackra västerbottniska by. Hantverket som borgar för kvalitet och äkthet är fortfarande detsamma och tanken om hållbara skor i allra högsta grad levande.

Skotillverkning med kvalitet

Tillverkningen av våra skor Skråmträsk sker, som namnet antyder, just i Skråmträsk utanför Skellefteå. Vi tillverkar också  vår egen lädersmorning och en del andra läderprodukter som kompletterar vårt sortiment. All vår tillverkning sker hantverksmässigt med möjlighet till unika variationer och anpassningar efter kundens behov. Vi använder miljövänligt vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Detta läder andas mycket bra och med tiden får det också en vacker och naturlig patina. Alla sömmar sys med extra slitstark tråd och yttersulan, en Vibramsula av gummi, kan bytas ut när den blivit allför nött. På detta sätt skapar vi hållbara skor som kan och vill användas länge.

Läs mer om reparation och skötsel av skorna